Izbira popolnega vrtnega pohištva ni raketna znanost. Svetovali vam bomo, kako to storiti

Kje začeti – Izbira idealnega vrtnega pohištva korak za korakom

Da bi na vrtu ali na terasi ustvarili harmoničen prostor, kjer si boste radi nabrali moči in se sprostili po zahtevnih, napornih dnevih, morate ugotoviti, katera rešitev vam najbolj ustreza.

Kateri material izbrati?

Začnimo z materialom. To ni pomembno le v smislu sloga, ampak vpliva tudi na to, koliko bo vaše pohištvo zdržalo. Zato je smiselno razmisliti o svojih pogojih, ali in kje boste vrtno pohištvo shranjevali izven sezone in kaj od njega pričakujete.

Najpogosteje imate naslednje možnosti:

Rattan je priljubljena izbira, ker ima številne prednosti – ne potrebuje vzdrževanja, lahko prenese težje pogoje in je cenovno zelo dostopen. Seveda ima tudi slabosti, predvsem krajšo življenjsko dobo in če je dalj časa izpostavljen soncu, se nagiba k zbledenju. Ne obstaja le naravna varianta, ampak tudi vse bolj priljubljen umetni ratan.

Les je naraven material s čudovito strukturo in pridihom razkošja. Ima visoko nosilnost, je vzdržljiv, izbirate lahko med pestro paleto odtenkov, običajno ga močnejši veter ne prevrne in če z njim pravilno ravnate, vam bo zdržal dolga leta. Če pa ga ne obdelate dovolj in pravilno z zaščitnim premazom, se lahko posuši in razpoka ali nabrekne, saj reagira na vlago in temperaturo. Za zimo morate shraniti leseno vrtno pohištvo in ga zapakirati v zaščitno embalažo.

Prednost kovine je, da je zelo močna, prenese tudi zahtevnejše razmere in zahvaljujoč zaščitnemu premazu ne rjavi. Vzdrževanje ni težko – kovinsko vrtno pohištvo je treba občasno očistiti z vodo in detergentom. Njegova slaba stran je visoka toplotna prevodnost – med vročino ne smete pozabiti, da se lahko opečete, pozimi pa bo hladneje kot les ali ratan.

Plastika je priljubljena izbira, ker je lahka, jo lahko enostavno prenesete, kamor jo potrebujete, na voljo je v številnih barvah, od klasičnih, kot so bela, črna ali rjava, do drznejših barv, kot so rdeča, modra, zelena, vijolična in roza. Njena druga prednost je zelo ugodna cena in enostavno vzdrževanje. Nič je ne moti, če se zmoči. Manjka pa ji stabilnost, s katero se lahko pohvalijo močnejši materiali, ne prenaša večjih obremenitev in ni zelo prijazna do okolja ne le glede vzdržljivosti, ampak tudi drugih dejavnikov. Ne izgleda tako razkošno kot les ali kovina, a pod izrazom plastični stol nam ni treba samodejno misliti na preprost bel stol.

Vir: Unsplash.com

Celoten komplet ali kombinacija stolov, mize in druge opreme?

Če želite biti prepričani, da se bo vse skupaj odlično ujelo, poglejte po vrtnih garniturah – sedežna garnitura, naslanjači in miza so osnovna oprema, brez katere preprosto ne bo več. Celovite vrtne garniture bodo vašo teraso ali vrt v trenutku spremenile v prijeten prostor, kjer boste z veseljem preživljali prosti čas in vam ni treba skrbeti, ali gre pohištvo skupaj ali ne. Odločiti se morate le za barvo in velikost kompleta.

Vir: Unsplash.com

Naš nasvet: Zofa iz ratana je aktualna uspešnica ne le zaradi elegantnega videza, temveč tudi zaradi vsestranskosti in dostopne cene. Z udobnimi blazinami in blazinami povzdigne vsako teraso, pergolo ali vrtni prostor na novo raven.

Ste ustvarjalna duša in želite biti ustvarjalni? Poskusite kombinirati posamezne kose vrtnega pohištva po svojem okusu . Izhajate lahko iz vrtne garniture, ki jo boste dopolnili z drugimi elementi ali pa povsem izvirno okrasite svojo zunanjost in si nabavite vsak kos posebej. Tisti pogumnejši lahko pogumno kombinirajo različne sloge – industrijske in moderne elemente, vintage in z leti preverjeno klasiko. Včasih najmanj pričakovane kombinacije najbolje delujejo skupaj.

Pri lovu za najboljšo vrtno garnituro pa ne pozabite upoštevati območja, v katerem bo vrtna garnitura stala in združite estetski vidik s funkcionalnim. Praktična stran je zelo pomembna – tanke kovinske noge stola, postavljene na travo, niso najboljša ideja, pod težo sedečega se zataknejo v tla in sedenje postane neprijetno. Vsekakor morate razmisliti o teh podrobnostih, da ne boste na koncu razočarani.

Najbolj priljubljene vrste vrtnega pohištva

Kakšne so vaše prostorske možnosti? Želite tam uživati v hrani ali se samo sprostiti? Ali oboje? Ne glede na odgovor, poleg vrtnih garnitur na lestvici priljubljenosti prevladujejo naslednje vrste vrtnega pohištva :

Vir: Unsplash.com

Sprostite se na vrtni gugalnici

Vsak potrebuje trenutek zase. Svojemu udobju se lahko prepustite v vrtni gugalnici. Sprostite se in uživajte v lepem sončnem vremenu v gugalnici. Iz raznovrstne izbire dizajnov in izvedb, zagotovo ne boste imeli težav izbrati takšnega, ki bo ustrezal vašim zamislim o idealni sprostitvi in se prilegal v vrt. Vrtna gugalnica je najljubša ne le majhnim otrokom, ampak tudi odrasli lahko tam uživajo v svoji najljubši pijači in pozabijo na vse skrbi.

Za senco bo poskrbel vrtni senčnik

Včasih se je treba oddahniti od žgočega sonca in se zateči na vrt pred močnim soncem. Sončnik je narejen za to nalogo. Prednostno je, če ima možnost prilagajanja kota naklona in višine po potrebi. Trdna konstrukcija, ki zanesljivo zdrži veter, kot tudi vodoodporna površina, prekrita z UV filtrom, sta iskani lastnosti, zahvaljujoč kateri bo senčnik odlično opravljal svojo nalogo.

Vir: Unsplash.com

Naš namig: Eleganten vrtni dežnik s stojalom najdete tukaj: https://www.delamart.si/p/velik-vrtni-sencnik-s-stojalom#100181

Romantična klop - absolutna klasika

Imate lep skalnjak ali je bolj podobna kultivirani gredici iz kataloga? Je polno lepih sadovnjakov ali vsaj nekaj cvetočih dreves? V tem primeru vas razumemo, če želite občasno sedeti na klopi in uživati v lepoti. Klop je že leta del skoraj vsakega vrta.

Ležalnik

Bron lahko ujamete na eksotičnih počitnicah ali doma, na vrtu. Vse kar morate storiti je, da nanesete kremo za sončenje, si nadenete sončna očala in se uležete na ležalnik. Vsi ljubitelji sonca bodo cenili možnost, da namestite zgornji del in prilagodite naslonjalo, ki vam ustreza. Če vaš vrtni stol nima senčnika, poiščite senčnik. Maksimalno udobje je zagotovljeno!

Gazebosi

Dnevi na vrtu pod gazebom so preprosto čarobni. Nepričakovane plohe vas ne bodo presenetile, prav tako ne bo težava močno opoldansko sonce. Če imate na vrtu prostor za gazebo, boste dobili ne le zelo sodoben in estetsko prijeten element, ampak tudi zelo praktično opremo. Nekateri modeli gazebov so opremljeni z zavesami ali tendami, ki jih uporabljate glede na vreme.

Ne glede na to, ali potrebujete samo dopolnitev vrtnega pohištva ali potrebujete celotno opremo, verjamemo, da vam je naš članek pomagal dobiti predstavo o možnostih, prednostih in slabostih vsake vrste pohištva. Če želite dobro kupiti, poskusite dati prednost kakovosti. Ni nujno, da poceni pohištvo zdrži dolgo in na koncu vas bo zamenjava stala več, kot če bi takoj kupili preverjeno možnost.